5 alternative la făina de grâu foarte bune pentru sănătate

Cum ar fi sa incerci sa spui adio fainii albe, de grau rafinate si foarte slaba din punct de vedere nutritional? Ai la indemana o multime de alte alternative, mult mai sanatoase si pline de beneficii.

Faina de alac. Alacul este o ruda indepartata a graului, o varietate foarte veche si rustica de grau modern, foarte popular in Germania mai ales. Faina de alac are o savoare usor dulceaga si nu este deloc amara, fata de faina alba traditionala. Asta inseamna ca poti folosi mai putin zahar in retetele pe care vrei sa le prepari. Alacul contine vitamine, minerale esentiale, magneziu, fosfor, niacina, mangan si cupru.

Faina de teff. O faina de origine indigena, din parte de nord a Africii, faina de teff are o savoare dulce si este produsa prin macinarea celor mai mici boabe din lume, recoltate de la o planta erbacee foarte veche. Folosind faina de teff te vei bucura de o doza suplimentara de fibre, de vitamina B, de calciu si de fier. In plus, nu contine gluten si are mai multe proteine decat faina standard.

Faina de migdale. Faina de migdale este mult mai bogata fata de cea din grau pe plan nutritional, mai ales atunci cand vine vorba despre:

– grasimi mononesaturate foarte sanatoase pentru inima.
– calciu pentru oase mai sanatoase si mai puternice.
– vitamina E antioxidanta si puternica.

Iar cei care sunt foarte atenti la consumul de glucide, inlocuind o parte din faina clasica cu faina de migdale, vor reusi foarte usor sa consume mai putine glucide, fara sa renunte la cel mai bun gust.

Faina din nuca de cocos. Ofera o dulceata tropicala, fiind fara gluten, foarte slaba in lipide dar mai bogata in fibre alimentare.

Faina din naut. Este foarte folosita mai ales in bucataria indiana, orientala sau asiatica, dar incepe sa fie cunoscuta si in cea europeana. Este fara gluten si cea mai bogata in nutrienti. Ofera in plus, cantitati notabile de proteine, de fibre si minerale, fier in special. Cum ar fi deci sa incerci sa iti schimbi obiceiurile?

Lasă un răspuns