5 semne că ești prea dur cu propria persoană

Autocritica constanta este o sursa de proasta dispozitie pentru viata de zi cu zi si poate sa fie destul de greu de gestionat. Cum sa faci fata deci unei mici voci care iti judeca fiecare greseala, fie ea cat de mica drept un esec suplimentar? Incepand sa reperezi situatiile in care te judeci in mod excesiv.

Micile greseli. In marea majoritate a timpului, comitem mici greseli care nu au consecinte. O greseala din neatentie la locul de munca, o proasta gestiune a bugetului pentru cumparaturi, ai uitat sa pui ceva in ghiozdanul copilului….lucruri care se intampla in fiecare zi deoarece suntem oameni, nu roboti. In acest caz, este de ajuns daca stabilesti o limita sub care este inutil sa te autocritici.

Alte proritati. Oare cand a fost ultima data cand ai pus mai presus starea ta de bine in fata altor lucruri care ti se pareau extrem de importante? Sa ai grija de sanatatea ta, de forma ta, de mentalul tau si de fizicul tau sunt lucruri esentiale pentru a putea avansa. Gandeste-te bine. Cu siguranta ca exista unele lucruri care nu sunt niciodata prioritare pentru tine.

Mereu si mereu mai departe. Sa ai asteptari mari si sa ridici stacheta tot mai sus este un lucru admirabil. Dar si epuizant pe termen lung. Pentru a scpa de acest obicei, cel mai bine ar fi sa te antrenezi sa reusesti sa te multumesti cu mimimum fara sa cauti sa faci mai multe. Poti sa petreci un week-end pe canapea. Sau sa renunti sa mai gatesti seara si sa comanzi mancare. Vei realiza ca lumea nu se prabuseste daca nu reusesti sa dai tot ce e mai bun din tine 24 de ore din 24.

Un esec. Persoanele care sunt autocritice remarca toate domeniile in care nu sunt perfecte. Si neglijeaza in acelasi timp toate la care se descurca admirabil.

Greselile altora. Cand alte persoane comit anumite greseli, pe ele le scuzi, nu-i asa? Dar pe tine de ce oare te critici in mod constant? Incearca sa te judeci si pe tine in felul in care ii judeci pe ceilalti.

Lasă un răspuns