De ce să apelezi la alimentele fermentate? 5 motive

Poate ca deja consumi alimente fermentate in viata de zi cu zi, fara sa stii asta. Fie ca vorbim despre paine, branza, iaurt sau vin. Dar ai castiga si mai mult daca ai consuma si mai multe alimente fermentate in viata de zi cu zi. Iata de ce.

Nu vei mai risipi astfel mancarea. Fermentarea reprezinta un proces natural de conservare a alimentelor. Si conform specialistilor, alimentele perisabile nu se mai arunca daca le fermentam. De exemplu, o varza rosie fermentata in varza acra sau legumele radacinoase fermentate se pot pastra pana la un an in frigider. Fermentarea este deci cea mai buna solutie pentru a nu mai arunca alimentele.

Alimentele fermentate sunt foarte savuroase. Fermentarea are loc atunci cand microrganismele, prezente in mod natural sau adaugate intr-un aliment, intra in contact timp de o anumita perioada cu glucidele din alimente. Aceste microorganisme pot tansforma glucidele in alcool sau in acizi. Iar acest proces poate intensifica gustul alimentelor. Chiar le poate aduce o noua savoare mai acra sau mai acidulata. Care este mult mai interesanta si mai complexa in gura. Datorita procesului de fermentare poti descoperi gusturi si savori noi care nu se pot obtine atunci cand doar le gatesti pur si simplu.

Vei putea inova astfel in bucatarie cu noi ingrediente care iti vor schimba retetele in bine.

Alimentele fermentate sunt foarte sanatoase. Acestea sunt foarte bogate in probiotice, adica bacteriile bune care participa la echilibrul si la sanatatea microbiotei. Aceste microorganisme, pot printre altele sa amelioreze sistemul imunitar si sa amelioreze digestia. Dar pot si mari valoarea nutritiva a unui aliment. Este si cazul verzei, care devenita varza acra, are un nivel mai mare de vitamina C cu pana la 400%!

Si daca vei adauga in sandvisul tau cu pui kimchi sau varza acra in loc de maioneza, vei reduce astfel consumul de sare si de grasimi si vei aduga probiotice mesei tale. Dar si un plus de gust.

Este mai usor decat am putea crede. Este foarte usor sa incepem sa fermentam si noi alimente, fara sa dezinfectam insa intreaga casa. Acest lucru se poate face si in niste borcane simple care au capacele intacte. Prepararea procesului de fermentare dureaza doar cateva minute. Si unele retete sunt foarte usor de preparat, precum mierea cu usturoi, care are doar doua ingrediente.

Este o adevarata placere si aventura sa decoperi retete noi si alimente noi de fermentat. Te vei distra de asemenea sa vezi cum se transforma alimentele si vei vedea ca rezultatul este un adevarat mister sau miracol dupa unii. Sau cum un amestec oarecare este o adevarat reusita cu cel mai rafinat gust. Iti vei epata toti invitatii cu siguranta.

Lasă un răspuns