Platformele de banking online – cât de sigure sunt?

Pana nu demult, oamenii isi primeau salariul in mana, cash, la casieria firmei pentru care lucrau, plateau la magazin cash pentru cumparaturi, mergeau sa isi plateasca facturile in centre specializate in acest sens cu bani lichizi. Cam toate operatiunile se faceau cu bani cash.

Acum banii se tin mai mult in contul din banca. Se incurajeaza tranzactiile online, se incurajeaza sistemul de banking pe internet, cumparaturile pe internet, plata facturilor direct de pe platforma de banking. Cat de sigure sunt aceste operatiuni si cat de puternice sunt parolele folosite?

Tranzactiile online – cat de sigure sunt?

Operatiunile bancare care au loc pe internet sunt supuse infractiunilor cibernetice, si anume furtului informatiilor bancare. Din ce in ce mai multi infractori care stau in spatele ecranului incearca sa dezvolte noi metode prin care sa aiba acces la datele protejate. Troienii bancari reprezinta un tip periculos de malware specializat iar, o data instalati pe computerul victimei, acestia efectueaza tranzactii financiare in numele victimei. Troienii sunt trimisi prin intermediul e-mailurilor de Phishing prin care se incearca determinarea victimei sa acceseze un document ce contine malware. Tranzactiile online sunt in general foarte sigure, fiind protejate de antivirusi foarte puternice si tehnologii specializate.

Platile facturilor cu telefonul – cat de sigure sunt?

Oamenii sunt si acum sceptici si prefera sa nu isi plateasca factura la lumina sau la internet cu telefonul. Securitatea dispozitivelor mobile a scazut foarte mult in ultimii ani, atat de mult incat efectuarea platii prin folosirea serviciilor de Online Banking a devenit o adevarata aventura. Android este cel mai popular sistem de operare pentru dispozitivele mobile la nivel mondial, de aceea este mai atacat de catre infractorii cibernetici, insa din ce in ce mai mult se pune accent pe securizarea completa a tranzactiilor de acest gen.

Operatiunile la cazinourile online – cat de sigure sunt?

Din pacate, din ce in ce mai multi oameni aleg sa apeleze la serviciile unui cazino online, unde isi pot paria banii linistiti din confortul caminului, fara ca nimeni sa ii vada. Din pacate, cazinourile online sunt la fel de afectate de atacurile cibernetice precum variantele mai sus enumerate. Platformele online de cazinou nu garanteaza secretizarea datelor, de aceea utilizatorii risca sa piarda nu numai banii pe care ii pariaza ci si banii din cont.

Cumparaturile online- cat de sigure sunt?

De la pantofi si pana la accesorii vestimentare mai simple sau mai sofisticate, de la produse de papetarie pana la produse IT, oamenii comanda de pe internet tot felul de produse care le sunt necesare activitatii sau hobby-urilor de zi cu zi. Cumparaturile online sunt destul de sigure in conditiile in care cardul este securizat iar site-ul de unde se comanda este de incredere. Cu cat mai cunoscut este site-ul, cu atat mai bine, iar logo-urile Mastercard Secure Code sau Verified by Visa ar trebui sa existe.

Lasă un răspuns